top of page
  • Ģertrūdes draudze

Kantātes "Dievs, Tava zeme deg" atskaņojums

Šā gada 11. novembrī plkst. 17.00 Ģertrūdē būs iespēja piedzīvot Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša vēsturiskās kantātes “Dievs, Tava zeme deg!”, kā arī Jēkaba Jančevska, Pētera Vaska un Pētera Plakida daiļrades atskaņojumu. Atzīmējot Lāčplēša dienu, ar koncertiem godināsim Latvijas brīvības cīņās kritušos varoņus. Koncertos piedalīsies ērģelniece Jolanta Barinska, solisti Eduards Vācietis un Mārtiņš Zvīgulis, teicēja Zane Jančevska, Rīgas Praktiskās Estētikas jauktais koris ”Anima Mea”, Emīla Dārziņa jauktais koris, Cēsu kultūras centra jauktais koris “Vidzeme”, Ogres skolotāju kamerkoris un šo koru diriģenti Ivars Krauze, Jēkabs Jančevskis, Rihards Lapiņš un Jēkabs Kalniņš. Koncerts notiks Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kur noticis arī kantātes vēsturiskais pirmatskaņojums 1944. gada 15. martā.


Kantāte, ko tā laika prese dēvēja – “Latviešu lūgšana Dievam”, arī “Latviešu lūgšana” – pirmo reizi tika atskaņota gandrīz pirms 80 gadiem un ieguva klausītāju un kritikas atzinību, lai gan pēdējie neiztika bez aizrādījumiem. Tolaik jaunās paaudzes latviešu mūzikas pārstāve Lūcija Garūta Andreja Eglīša tekstu ietvēra kora skaņās (pirmatskaņojumā Reitera koris), divās solo balsīs – tenoram un baritonam, ko pirmatskaņojumā dziedāja Mariss Vētra un Ādolfs Kaktiņš, pavadot ērģelēm, kuras 15. martā Lūcijai Garūtai nācās spēlēt pašai, jo Alfrēds Kalniņš pēkšņi saslima. Pēc pirmatskaņojuma kantāte atskaņota vairākos dievnamos, nesot vēstījumu par latviešu pārdzīvojumiem nopietnā vēstures brīdī, sniedza klausītājiem patiesu un nemākslotu līdzpārdzīvojumu.


Kantātes “Dievs, Tava zeme deg!” mūzika un dzeja uzrunā mūs vēl joprojām. Tā aizskar jūtīgākās sirds stīgas, kurās ierakstīta Latvija un tās likteņi. Gluži kā ietverdama kādu tautas dzīvesziņas kodu, tā atgādina, kas mēs esam, kam mums jābūt un uz ko jātiecas.


Ieeja koncertā par ziedojumiem. Uz tikšanos!




コメント


bottom of page